יום התפוח הבינלאומי
משום מה, סיידר, לא זכה בארץ (עדיין) בקרב המשקאות האלכוהולים לעדנה כפי שקרה לרבים ממשקאות האלכוהול האחרים שהגיעו הנה מהארצות הקרות.
על אף שאפילו במקורות היהודיים מוזכר משקה התפוחים האלכוהולי "דבש תמרים ויין תפוחים וחומץ סיתווניות ושאר מיני פירות תרומה" (תלמוד בבלי, מסכת חולין, דף ק"כ, עמוד ב').
מדוע דווקא אצלנו נעלם מהמדפים אותו "יין תפוחים" ואיזה עמים השכילו להפוך אותו למשקה הפופלארי והרווח שלהם?
שיטת ייצור הסיידר
סיידר הוא משקה אלכוהולי המופק על פי רוב מתפוחים, אם כי רווח גם השימוש באגסים ובמקומות מסויימים גם מפירות נוספים כגון דובדבנים. אבל, כשאומרים סיידר חושבים תפוחים ובצדק.
הסיידר נחשב בריא עקב הריכוז הגבוה של אנטי אוקסידנטים (נוגדי חימצון), ופנול המצויים בשפע בפרי התפוח. אלה נחשבים כטובים במיוחד במניעת מחלות לב וסרטן.
מאז חווה ועד ימינו
במדינות רבות באירופה הסיידר האלכוהולי נחשב למשקה המסורתי עוד מימי הביניים, באזורים מסויימים ובתקופות מסויימות הוא היה אף נפוץ מן היין (למשל בצפון ספרד). עם כניסתו של האדם הלבן ל"עולם החדש" הוא הביא עימו את הסיידר גם לאמריקה הצפונית.
תפוח הוא מהגידולים העיקריים באזורים בהם מזג האוויר קר והוא נחשב לאחד מעצי הפרי הראשונים שבויתו על ידי האדם ומהווה חלק מהתפריט האנושי עידן ועידנים. מכאן, שדי מהר עלו על הפטנט של הכנת משקה אלכוהולי מתפוחים.
סיידר סובב עולם
ברוב ארצות אירופה ואמריקה, הסיידר נפוץ מאוד ובעיקר הוא נחשב למשקה הסתיו והחורף ונצרך עוד יותר בחג המולד ובטנקס גיוון (Thanksgiving) בארה"ב.
בארה"ב, הסיידר היה תקופות רבות המשקה האלכוהולי העיקרי, במיוחד במדינות הצפון.
בשכנה מדרום, מקסיקו, נהוג לשתות סיידר בחגים ובמיוחד בערב השנה החדשה. שם הסיידר נמכר בבקבוקים דמויי שמפניה, והוא המשקה הנפוץ ביותר בסילבסטר (ערב השנה האזרחית), עם החלפת השנה נהוג לחלוץ בקבוק סיידר כזה ולהרים כוסית לשנה החדשה.
בארגנטינה הסיידר פופלארי מאוד בעיקר בחגים, כמו במדינות מצפון לה, הוא המשקה הרשמי של חג המולד.
בנורבגיה הצפונית, בה מזג האוויר הקר מאפשר מגוון גידולים, נהוג לערבב את מיץ התפוחים עם מיץ אגסים, לפני ההתססה, על מנת ליצור טעמים שונים ולהאיץ את תהליך תסיסת הסיידר, אשר במזג אוויר קר מואט.
בספרד, ה"סידרה" Sidra כך נקרא הסיידר הספרדי, מיוצר בעיקר בארץ הבסקים ובאסטוריה. יודעי ח"ן יוכלו להבדיל בקלות בין סיידר שמיוצר באסטוריה לזה המיוצר על ידי הבאסקים. לכל אזור שיטה משלו. האסטורים מסננים את מיץ התפוחים לפני התסיסה ומייצרים סיידר חלק וצלול יותר בעוד הבאסקים משאירים אותו לתסוס כשהוא מלא בפרי ונח על שמריו כך מתקבל סיידר עמוק יותר, כבד ובעל ארומה.
בבלגיה "סיידר" משמש כשם נרחב יותר, אין הכרח שהסיידר שתזמינו בבלגיה יוצר מתפוחים דווקא, שם מייצרים סיידר גם מדובדבנים, פטל ואוכמניות.
בגרמניה, שכנתה, הסיידר מכונה אפל-ווין Apfelwein, כלומר, מגרמנית, יין תפוחים. הסיידר הגרמני על פי רוב מכיל בין 7%-5.5% אלכוהול, והוא חמצץ יותר.
ומהצד השני, בצרפת, נחשבת בורגנדי לבירת הסיידר. נורמנדי עשירה בזנים רבים של תפוחים כמעט משחר ההיסטוריה החקלאית. מומחי הסיידר של נורמנדי מתמחים בשילובים הנכונים והמינונים בהרכבים שבין הזנים השונים לעיסת פרי אחת ולמיץ כדי לקבל את הסיידר הארומטי, המלא ובעל הטעם הייחודי. סיידר וקלבדוס, שאף הוא מופק מתפוחים, הם המשקה האלכוהלי המסורתי לאזור.
מגדלי התפוחים בנורמנדי ידועים כקפדניים ומדוייקים לא פחות ויש שיאמרו אף יותר מבעלי הכרמים. יש להקפיד לקטוף כל זן בזמן המתאים לו, להמתין לליות הקרה כדי למנוע תסיסה מוקדמת, ולהקפיד על מיקום עצי הפרי במדרונות, כדי לקבל את הסיידר הצרפתי המשובח.
האנגלים, על אף מסורת השתייה הענפה שלהם, שותים המון סיידר. המשקה השני אחרי תה והראשון ברשימת המשקאות האלכוהולים הנמכרים באנגליה הוא סיידר. הסיידר הבריטי על פי רוב נע בסביבות ה 8% אלכוהול. עיקר ייצור הסיידר מתרכז בדרום – מערב אנגליה. באנגליה ניתן למצוא עדיין חוות בוטיק המייצרות סיידר כפי שנהוג היה בעבר, הסיידר המופק בשיטה זו נקרא סקראמפי Scrumpy והוא בעל אחוזי אלכוהול גבוהים יותר.
החשיבות הרבה שמייחסים האנגלים לסיידר ניתן לגלות באגדות המיוחסות לו. יש המייחסים את הבאת התפוחים ומסורת הכנת הסיידר לאנגליה על ידי שליחו ותלמידו של ישו, יותר מכך, האנגלים ידעו להצביע על המקום הראשון ממנו פרץ הסיידר הוא בגלסטונברי. אבל המיתולוגיה החשובה באמת, המיוחסת לסיידר, קשורה באגדה על המלך ארתור. זוכרים את אבאלון האגדית? האי בה מתגוררת גבירת האגם ובה נקבר המלך ארתור אחרי שהובא אליו בסירה על ידי מורגן אחותו למחצה, המכשפה? פירוש השם "אבאלון" הוא "אי התפוחים" מקום קבורתו של המלך האגדי הוא, לפחות כך מספרים, מקום מוצאו של המשקה האגדי לא פחות.
זו אולי הסיבה שבאנגליה ובשכנותיה באי הבריטי, תוכלו למצוא בכל פאב שמכבד את עצמו, גם סיידר שנמזג ישירות מהחבית.
בפעם הבאה, שתשבו בפאב ומישהו יזמין סיידר, תעשו לו כבוד. לסיידר יש היסטוריה, עם משקל ומסורת רוויית אלכוהול. סיידר זה לא רק מיץ תפוחים לילדים.
סדנת קוקטיילים מאת זיו מנור, חוויה לכל אירוע ברמה.
לתיאום סדנת אלכוהול התקשרו אלינו לטלפון 052-2457843 או השאירו פרטים ונחזור אליכם.